lørdag 15. mai 2010

Katolske dimensjoner


Den siste tiden har jeg arbeidet litt med, og tenkt litt på dette med holografi. Dette er en teknikk man bruker for å fotografere bilder og gjenskape dem 3-dimensjonalt.

Samtidig så minnes jeg mine tidligere funderinger rundt begrepet "katolsk", og kan ikke unngå å legge merke til at "holografi" og "katolsk" stammer fra samme begrep på gresk, nemlig "hólos", som betyr "helhet".

"Katolsk" kommer fra "kata hólos" som betyr "det som angår helheten". Dette utrykket ble brukt for å beskrive helheten i den kristne tradisjon som var levende til stede i den synlige, offisielle Kirken, i motsetning til de lokale avvik som dukket opp her og der.

"Holografisk" kommer fra "hólos grafē" som betyr "å tegne hele bildet". Et vanlig fotografi består av informasjon i høyde og bredde - altså er det 2-dimensjonalt. Et hologram er fremstilt av interferensmønsteret som dannes ved at laserlys fra en referansekilde og laserlys fra objektet møtes. Dermed får man et "avtrykk" av hele bølgefronten som altså inneholder informasjon om objektet i høyde, bredd og dybde - altså er det 3-dimensjonalt.

Ved nærmere ettertanke, synes jeg dette er et godt bilde på hva katolsk tro handler om; nemlig summen av den kristne lære slik den er overlevert og bevart i den levende tradisjonen. Bare innenfor denne helheten kan man forstå alle de aspekter som troen representerer (unntatt det som "ikke er gitt oss å vite", naturligvis).

Med et hologram, kan man flytte seg rundt og betrakt hvordan objektet ser ut fra siden, og man kan "se rundt" hjørnet for å se hva som befinner seg bak. Med et hologram kan man avdekke det som er skjult i et vanlig fotografi. Man kan endre synsvinkel, og objektet avdekker stadig nye detaljer som fremstår klart og tydelig. Det er ingen tvil om hva objektet er - man kan studere det fra mange synsvinkler, og alle disse samsvarer og bekrefter hva objektet er.

Slik er det også i katolsk teologi, man har et vell av informasjon som, så lenge man holder seg innenfor den offisielle kirkens lære, er enhetlig, helhetlig og tydelig. Store skarer av martyrer var med på å betale en høy pris for at den kristne tro skulle defineres for all framtid. Deres "avtrykk" har gjort sitt til at Kirkens lære er 3-dimensjonal og ikke 2-dimensjonal.

3 kommentarer:

 1. Hei rootsman!
  Nå har jeg lest dette innlegget 4 ganger siden det ble lagt ut på bloggen din, og jeg fryder meg over den allegoriske måten som du bruker yrkesfaglige kunnskaper på for å beskrive ditt bilde av Kirken som vi begge elsker. Selv går jeg iblant og tenker symbolsk på samme måten i forhold til fag jeg selv er i befatning med, men bare unntaksvis klarer jeg å føre tanken helt fram til perfeksjon slik du har gjort her. Innlegget er en studie i både parallell symbolikk og kirkelige begreper. Jeg har ikke lest det for siste gang...

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 2. Takk Inventus.
  En annen egenskap ved hologrammer er at de kan deles opp, for eksempel klippes over, og hver halvdel kan fortsatt beskrive hele objektet. Hele objektet kan altså "sees" fra hver lille bit av bildet. Alle bitene vitner om samme objekt, og derfor er det umulig å "drepe" et hologram. Slik er det også med Kirken.

  SvarSlett
 3. Tack för ditt tack på AMS. Det kommer mycket mera där, snart. Vi ses!

  SvarSlett